Laden Evenementen

« Alle Evenementen

 • Dit evenement is voorbij.

Lezing en wandeling “Bloemen en insecten: niet zonder elkaar!”

26 augustus 2017 @ 14:00 - 16:00

Bloemen en insecten: niet zonder elkaar!

Lezing en wandeling

Op vrijdagavond 25 augustus 2017 om 20.00 uur  zal Frans van Bussel in Dinslo (Kardinaal Alfrinkhof 39 A, Huis ter Heide) namens de werkgroep “Natuur in de Wijk” een kleurrijke presentatie geven over de bijzondere relaties tussen bloemen en insecten. De zaterdag daarna, 26  augustus, van 14.00 uur tot 16.00 uur leidt hij u rond door de Botanische Tuinen van Utrecht en zal hij u wijzen op het gedrag van insecten bij hun bezoek aan bloemen en planten met hun gevarieerde manieren van insecten lokken.

Deelnemers gaan op eigen gelegenheid naar de Botanische tuinen Utrecht, Fort Hoofddijk,  Budapestlaan 17 De Uithof, Utrecht. Dat kan met eigen vervoer (auto/fiets) of met openbaar vervoer. Buslijn 71 stopt bij Botanische Tuinen Utrecht, daarna is het nog 5 minuten lopen.
(adres, route en parkeren)
De toegangsprijs is voor eigen rekening. De toegangsprijzen zijn als volgt:

Volwassenen € 7,50
Groepstarief  € 6,- (bij deelname vanaf 15 personen)
Met korting U-pas € 2,50
Kinderen t/m 12 jaar (onder begeleiding) gratis
Houders Museumkaart gratis

Deelname is beperkt (max 20 personen), dus z.s.m. opgeven. Leden van de BBVH krijgen na afloop van het evenement een drankje met een lekkernij aangeboden.

We realiseren het ons nauwelijks, maar insecten zijn onmisbaar voor het in stand houden van de biodiversiteit. Zonder insecten kunnen vele bloemen simpelweg niet bestaan. Bloembestuiving is onontbeerlijk in de voortplanting van zeer veel planten en bomen. Talloze insecten helpen bij de overdracht van stuifmeel van de ene bloem naar de andere. Zij zijn de motor die de rijke plantenwereld in stand houdt.

Bloemen zijn in bouw en functie de meest spectaculaire delen van een plant, en ook de belangrijkste. Zij zijn het ‘bruiloftsorgaan’ van een plant. Diep in haar schoot zet het bestuivingsproces de vorming van zaden in gang.

Achter dit idyllische ruilsysteem, voedsel voor stuifmeel, schuilt een harde economie van vraag en aanbod. Dit is de grondslag voor allerlei specialisaties in bloemvorm, kleuren en geuren en bloeitijden en -ritmen. Specialisaties die zich ook laten zien in aanpassingen in bouw en gedrag van die bestuivende insectensoorten, zodat zij makkelijk zoveel mogelijk voedsel kunnen verzamelen. Zonder insecten zouden vele bloemen, planten en bomen uitsterven of simpelweg nooit hebben bestaan. U zult versteld  staan over de vele manieren en middelen die de verschillende bloemsoorten toepassen om insecten te lokken om zo de bestuiving en bevruchting mogelijk te maken.

Deze inhoud is alleen toegankelijk voor leden van deze website. Als u een bestaande gebruiker bent, logt u dan in. Nieuwe gebruikers kunnen zich hieronder aanmelden.

Aanmelden voor bestaande gebruikers
   
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld

Gegevens

Datum:
26 augustus 2017
Tijd:
14:00 - 16:00

Organisator

Natuur in de wijk

Locatie

Botanische tuinen Utrecht
Budapestlaan 17
utrecht, utrecht 3584 CD
+ Google Maps
Site:
https://www.uu.nl/botanischetuinen/bezoekers/adres-route-en-parkeren
  Deze inhoud is alleen toegankelijk voor leden van deze website. Als u een bestaande gebruiker bent, logt u dan in. Nieuwe gebruikers kunnen zich hieronder aanmelden.

  Aanmelden voor bestaande gebruikers
     
  Nieuwe gebruiker
  *Verplicht veld